Huishoudelijk
reglement
Akte van splitsing en overdracht
Vereniging van Eigenaars " Europa-Parkflat", zoals vastgesteld bij de splitsing in
appartementsrechten d.d. 20 december 2000.
Artikel 1.
In dit huishoudelijk reglement wordt alles geregeld wat niet is vastgelegd in het reglement van splitsing.
Gevallen waarin het reglement van splitsing of het huishoudelijk reglement niet voorzien, worden door het bestuur middels een voorlopige maatregel opgelost. Dergelijke maatregelen zijn van kracht tot de eerstvolgende algemene ledenvergadering zodat dan eventueel noodzakelijke wijzigingen in het huishoudelijk reglement kunnen worden behandeld.
Artikel 2.
Iedere eigenaar en/of bewoner wordt geacht het reglement van splitsing en het hierna volgende te hebben gelezen, te kennen en nauwgezet na te leven.
a. Bij aankoop dan wel ingebruikneming van een privé gedeelte ontvangt de eigenaar 1 exemplaar van dit huishoudelijk reglement.
b. Waar in dit reglement wordt gesproken van eigenaar wordt daaronder tevens begrepen de bewoner(s) voor zover uit de tekst niet het tegendeel blijkt.
c. Dit reglement blijft te allen tijde eigendom van de Vereniging van Eigenaars en dient bij verkoop of verandering van huurder van het appartement aan de koper of huurder te worden overhandigd.
Artikel 3
Verkoop
a. Bij voorgenomen verkoop of voorgenomen verandering van huurder dient het bestuur direct te worden ingelicht.
b. Iedere eigenaar dient een eventuele koper of nieuwe bewoner op de hoogte te stellen van de inhoud van het huishoudelijk reglement alvorens de verkoopovereenkomst wordt getekend.
c. Verkoop en/of verhuur van de garage is uitsluitend toegestaan aan (huidige dan wel toekomstige) eigenaren van een appartementsrecht (1 t/m 64 in de acte van splitsing).
Artikel 4
Verhuur
a. Zowel de eigenaar als de gebruiker die een privé gedeelte in gebruik neemt, heeft daarvoor toestemming nodig van het bestuur.
b. In het appartement mag geen pension worden gehouden, nog enig ander bedrijf worden uitgeoefend en geen verkopingen worden ingericht.
c. Het is verboden voor eigenaars om bewoners/gebruikers het feitelijk genot der woning/garage of een deel daarvan voor langer dan een maand te verschaffen zonder toestemming van het bestuur.
d. In uitzonderlijke gevallen kan het bestuur toestemming verlenen voor tijdelijke verhuur van
appartementen, bijvoorbeeld als door omstandigheden de eigenaar tijdelijk niet in zijn appartement kan wonen.
Met inachtneming van de akte van splitsing en met inachtneming van:
- Het huishoudelijk reglement.
- De reglementaire bijdragen.
- Mits de desbetreffende huurder niet t.b.v. studie en/of opleiding in Enschede verblijft.
e. Degene die een privé gedeelte in gebruik wil nemen dient de eenmalige mutatiekosten aan de administrateur te voldoen. Hij dient in bezit te zijn van een akte van splitsing en een huishoudelijk reglement (hem te verstrekken door de - vorige - eigenaar).
Artikel 5
Het bestuur en het huishoudelijk reglement
a. Naast de bij het reglement van splitsing opgedragen taken is het bestuur belast met het toezicht op de naleving van dit huishoudelijk reglement en vervallen alle eerder uitgegeven huishoudelijke reglementen.
b. Het bestuur is bevoegd, voor zover in bepaalde gevallen niet is voorzien, de eigenaars aanwijzingen te geven welke evenzeer bindend zijn als waren ze in het huishoudelijk reglement opgenomen. Deze aanwijzingen van het bestuur moeten in de eerstvolgende algemene ledenvergadering worden goedgekeurd.
Artikel 6
Gemeenschappelijke gedeelten
a. Gemeenschappelijke gedeelten zijn die gedeelten van de gebouwen alsmede de daarbij behorende grond, die blijkens het reglement van splitsing niet bestemd zijn of worden om als afzonderlijk geheel te worden gebruikt.
b. Het is niet toegestaan in de gemeenschappelijke ruimten:
1) Fietsen, vouwfietsen, bromfietsen, driewielers, boodschappenwagens of te vergelijken
voorwerpen alsmede vuilniszakken/-containers en dergelijke te plaatsen en/of te houden.
2) Boormachines, gereedschappen of andere werktuigen welke door geluid, trilling of stank overlast kunnen veroorzaken te gebruiken behalve wanneer het werkzaamheden betreffen in/aan diezelfde gemeenschappelijke gedeelten.
3) Voorwerpen zoals schilderijen, posters, stickers, potten en planten ter verfraaiing aan te brengen of anderszins wijzigingen te plegen, tenzij met toestemming van de vergadering van eigenaars.
4) Kinderen te laten spelen, voetballen, etc. De ouders zien, voor zover het hun wettelijke verantwoordelijkheid betreft, toe op de naleving door hun kinderen van het in dit lid en de voorgaande leden bepaalde.
5) Reclameaanduidingen, naamborden, etc. in een andere stijl/materiaal dan reeds aanwezig aan te brengen aan of tegen de buitengevel, welke de privé gedeelten omsluiten, waarvan de eigenaar/gebruiker het recht op uitsluitend gebruik heeft.
6) Energie te betrekken van de gemeenschappelijke energievoorzieningen, anders dan voor werkzaamheden betreffende die gemeenschappelijke gedeelten, zoals onderhoud- en schoonmaakwerkzaamheden.
c. De eigenaar dient zich te onthouden van het verontreinigen of doen verontreinigen van de gemeenschappelijke gedeelten. Indien een dergelijke ruimte toch wordt verontreinigd, dient de betreffende eigenaar deze onmiddellijk voor eigen kosten te reinigen. Is de eigenaar nalatig, dan kan het bestuur opdracht tot reiniging aan een derde geven. De hieraan verbonden kosten zijn voor rekening van de nalatige eigenaar.
d. Het aanbrengen van uniforme naamborden op de deuren geschiedt in opdracht van het bestuur.
e. Het is niet toegestaan liften te belasten met meer dan het aangegeven gewicht/respectievelijk aantal personen. Schade ontstaan door overtreding van deze bepaling zal worden verhaald (en wel hoofdelijk) op diegenen die zich tijdens de overtreding in de lift bevonden of anderszins het overgewicht hebben veroorzaakt.
f. In de liften en trappenhuizen is het verboden te roken.
g. Het is de eigenaar verboden apparatuur ter algemene dienste af te sluiten of te openen, respectievelijk in- of uit te schakelen. Eventuele klachten dienen aan een lid van de technische commissie te worden doorgegeven. Ontstane schade is voor rekening van de veroorzaker.
h. Huishoudelijk afval mag alleen in goed afgesloten plastic zakken in de daarvoor bestemde containers worden gedeponeerd. De bewoner dient zelf contact op te nemen met de Gemeente voor het weghalen van grofvuil.
i. Het gebruik van het gebouw door bewoners en bezoekers dient zodanig te geschieden dat de persoonlijke belangen van elk der leden van de vereniging op verantwoorde wijze worden gediend. Dit impliceert dat iedere bewoner verplicht is rekening te houden met de privacy van medebewoners.
j. Het is niet toegestaan het dak te betreden anders dan bedoeld voor het verrichten van door het bestuur opgedragen werkzaamheden.
Artikel 7
Privé gedeelten
a. De eigenaar is gehouden de woning overeenkomstig de bestemming te gebruiken en zich daarbij de gedragen naar hetgeen daaromtrent is voorgeschreven in het reglement van splitsing en en het huishoudelijk reglement.
b. De eigenaar is gehouden om zijn appartement door niet meer personen te laten bewonen dan volgens algemeen aanvaardbare normen acceptabel wordt geacht.
c. Het is verboden in de privé gedeelten en bergruimten bezigheden uit te voeren dan wel gevaarlijke en/of onwelriekende stoffen op te slaan, welke hinder of gevaar voor de andere bewoners kunnen veroorzaken.
d. De eigenaar is verplicht voorzieningen te treffen opdat bij zijn afwezigheid zijn privé gedeelte door het bestuur of een door hem gemachtigde in aanwezigheid van een getuige kan worden betreden, zodat bij zich eventueel voordoende noodsituaties (welke invloed kunnen hebben op het gebouw of op andere privé gedeelten) passende maatregelen kunnen worden getroffen. In het archief dient van ieder appartement, berging en garage een reserve sleutel aanwezig te zijn.
e. Het is elke bewoner verboden buitenshuis een antenne te hebben of te plaatsen. Overigens is ieder appartement voorzien van een Centraal Antenne Systeem.
f. De bewoner is verplicht om, indien hij een garage heeft, zijn auto voor of in de garage te plaatsen. In geval van 2 auto's dient 1 auto in de garage en 1 auto voor de garage te worden geplaatst. Indien een eigenaar geen garage heeft en in het bezit is van 2 auto's, dient 1 auto op de parkeerplaats op het terrein en 1 auto buiten het terrein te worden geplaatst. Bedrijfsauto's/-bussen zijn niet toegestaan op het parkeerterrein.
Artikel 8
Balkons en terrassen
a. Het is niet toegestaan te barbecueën op balkons en terrassen.
b. Het is niet toegestaan op zon- en feestdagen wasgoed buiten zichtbaar op te hangen. Bovendien is het niet toegestaan wasgoed op te hangen op het balkon uitkijkend op de tuin.
c. Het schoonmaken van balkonramen die zich buiten de balustrade bevinden is niet toegestaan als daardoor overlast voor andere bewoners kan ontstaan.
d. De bewoner is verplicht zijn balkon en galerij zo te reinigen dat er geen verstoppingen in de waterafvoer kunnen ontstaan. Bij schade aan onderliggende appartementen zullen deze op de veroorzakende eigenaar worden verhaald. Bij sneeuwval, ijzel of opvriezen is de bewoner verplicht de galerij voor het appartement schoon te maken.
e. De bewoner is verplicht het gedeelte van de galerij voor zijn appartement schoon te houden, inclusief de gevel, het gedeelte van de borstwering en de nis naast de kist. Bij niet nakoming zal het bestuur opdracht geven aan een schoonmaakbedrijf voor het schoonhouden van het betreffende gedeelte waarvan de kosten voor rekening komen van de betreffende eigenaar.
f. De bewoner mag enkel na oordeel van het bestuur zonweringen aanbrengen. Dit om afwijking van model of kleur tegen te gaan.
g. Eigenaars die langdurig afwezig zijn of bewoners die elders hun domicilie hebben, dienen maatregelen te nemen voor het nakomen van het hierboven gestelde. BiJ niet nakoming zal het bestuur opdracht geven aan een schoonmaakbedrijf voor het schoonhouden van het betreffende gedeelte, waarvan ·de kosten voor rekening komen van de betreffende eigenaar.
Artikel 9
Geluidsoverlast
a. De bewoner is verplicht bij zijn verblijf in- en het gebruik van zijn woning, balkon, terras en de gemeenschappelijke gedeelten gepaste rust in acht te nemen en geen geluidsoverlast te veroorzaken. Hierbij dient onder meer gedacht te worden aan gezang en gebruik van muziekinstrumenten en geluidsdragers, het geven van feesten en het dichtslaan van deuren.
b. Alle werkzaamheden die overlast veroorzaken zoals boren, timmeren, etc. zijn alleen toegestaan op de volgende tijden:
- Op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur.
- Op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur.
Artikel 10
Verhuizingen en verbouwingen
a. Bij verhuizingen en /of verbouwingen dient vooraf overleg gepleegd te worden met het bestuur.
b. Verbouwingen door de eigenaar/bewoner van de privé gedeelten zijn slechts toegestaan na overlegging van benodigde tekeningen en bescheiden aan het bestuur en na daartoe verkregen (schriftelijke) toestemming van het bestuur. Het bestuur is gerechtigd vooraf en op kosten van de aanvrager bouwtechnisch advies in te winnen.
c. Het bestuur kan eisen dat het verhuizen van inboedel uitsluitend buitenom geschiedt, zo nodig door middel van een hoogwerker. Bij zijn beoordeling moet het bestuur de redelijkheid in verband met de kosten in aanmerking nemen.
d. Verbouwingswerkzaamheden in/van een appartement moeten beperkt blijven tot een tijdsduur van 30 werkbare dagen per 12 maanden, gerekend vanaf de aanvang van de verbouwing en met inachtneming van de toegestane tijden voor werkzaamheden die geluidsoverlast veroorzaken. Wanneer blijkt dat de termijn van 30 werkbare dagen overschreden zal moeten worden, is voorafgaande toestemming van het bestuur vereist.
e. De eigenaar die opdracht heeft gegeven voor een verbouwing is aansprakelijk voor eventueel toegebrachte schade aan gemeenschappelijke gedeelten. Hij dient deze schade op eerste aanmaning van het bestuur te herstellen ten genoegen van de vereniging dan wel de door de vereniging betaalde kosten van herstel te voldoen.
f. De eigenaar die opdracht heeft gegeven voor een verbouwing is aansprakelijk voor eventueel toegebrachte schade aan een ander appartement. Hij dient deze schade op eerste aanmaning van het bestuur te voldoen aan de desbetreffende eigenaar.
g. Kosten ontstaan door schoonmaakwerkzaamheden van de gemeenschappelijke gedeelten, veroorzaakt door verbouwingen en/of verhuizingen, komen voor rekening van de betrokken eigenaar.
Artikel 11
Vegen schoorstenen
a. De gebruikte schoorstenen dienen overeenkomstig de bepalingen van de brandverzekering eenmaal per jaar te worden geveegd. Het bestuur streeft ernaar dit gelijker tijd te doen. De juiste datum zal, indien mogelijk, van tevoren bekend worden gemaakt.
b. De kosten van het vegen zullen aan hen die de te vegen schoorstenen in gebruik hebben in rekening worden gebracht.
Artikel 12
Huisdieren
a. Eigenaren van huisdieren, die daarvoor toestemming hebben van het bestuur (zie artikel 22 van het reglement van splitsing), dienen er zorg voor te dragen dat deze op geen enkele wijze overlast bezorgen aan de medebewoners, met name inbegrepen:
- Honden die zowel 's nachts als overdag bij het minste of geringste blaffen.
- Het niet regelmatig onderhouden/verzorgen van de leefomgeving van huisdieren.
b. Huisdieren mogen het gebouw, de terrassen en de tuin niet bevuilen. Zij dienen op bovengenoemde plaatsen aan de lijn te worden gehouden. Dierlijke uitwerpselen dienen door de eigenaar van het dier zelf verwijderd te worden.
c. Brood, etenswaren, etc. mogen niet naar buiten worden gegooid. Ook het plaatsen van voedselbakken of het los uitstrooien van voer op de balkons, terrassen, de tuin, de parkeerplaatsen en op de daken is niet toegestaan.
Artikel 13
Parkeren
a. Parkeren is alleen toegestaan in de door witte lijnen aangegeven vakken. Het parkeren binnen de gele lijnen is niet toegestaan in verband met hinder voor het uitrijden van de garages.
b. Bewoners zijn verantwoordelijk voor het parkeren van bezoekers.
c. Het terrein van het flatgebouw mag niet fungeren als 'stalling' voor caravans, kampeervouwwagens, aanhangwagens of daarmee gelijk te stellen voertuigen. Het is toegestaan om een dergelijk voertuig een week voor het vertrek respectievelijk een week na terugkomst op het terrein van het flatgebouw te plaatsen en werkzaamheden aan te verrichten.
d. Bij overtreding van bovenstaande is het bestuur gerechtigd het voertuig te doen verwijderen op kosten van de eigenaar.
Artikel 14
Aansprakelijkheid
a. De vereniging kan niet aansprakelijk gesteld worden voor beschadigingen, vernietiging, diefstal of op andere wijze teloorgaan van eigendommen van bewoners, gasten of huishoudelijke hulpen.
b. De bewoners zijn persoonlijk verantwoordelijk voor beschadigingen die door hen, hun gasten of personen die in hun opdracht diensten verrichten aan het flatgebouw of de tuin, worden aangebracht.
Artikel 15
Kosten
a. De kosten of vergoeding van schade die ingevolge dit reglement of anderszins voor rekening van de eigenaar zijn, dienen door de eigenaar tezamen met de eerstvolgende maandelijkse voorschotbijdrage aan de vereniging te worden voldaan.
b. Indien een eigenaar in gebreke is zal hij zonder nadere in gebreke stelling een rente verschuldigd zijn gelijk aan de wettelijke rente verhoogd met 2.
c. Indien een eigenaar zijn voorschotbijdrage en/of tekort op de exploitatierekening niet of niet tijdig aan de vereniging voldoet, is de administrateur (na aanmaning/in gebreke stelling) gemachtigd tot het treffen van rechtsmaatregelen. De inning kosten komen voor rekening van de betreffende eigenaar en worden gesteld op minimaal 15% van het te vorderen bedrag.
d. Indien van een voormalig eigenaar het adres niet bekend is en hij nog recht kan doen gelden op restitutie van door hem betaalde voorschotten, vervalt dat recht na 5 jaren na de verkoop van zijn appartement, tenzij alsnog wettelijke aanspraken worden gedaan. De vereniging is niet verplicht een onderzoek in te stellen naar het adres van de voormalige eigenaar. Rente over de te vorderen bedragen is niet verschuldigd.
Artikel 16
Reparaties
a. Reparaties en onderhoud in appartementen komen voor rekening van de eigenaars of bewoners, met uitzondering van reparaties aan gemeenschappelijke verticale toe- en afvoerleidingen voor wc, gas, water, elektriciteit, verwarming en de daarbij behorende radiatoren. Voor radiatorknoppen geldt dat alleen de oorspronkelijk geplaatste knoppen (welke alleen open of dicht kunnen) kunnen worden verhaald op de vereniging. Later geplaatste thermostaatknoppen, welke door de eigenaars of bewoners zelf zijn geplaatst, zijn niet verhaalbaar op de vereniging. In twijfelgevallen beslist het bestuur.
b. Reparaties, welke dan ook, die in opdracht van bewoners zonder voorkennis van het bestuur worden uitgevoerd, komen niet voor rekening van de vereniging.
Artikel 17
Niet leden van de vereniging
Bewoners van het flatgebouw, niet leden van de Vereniging, zijn gewettigd deel te nemen aan de besprekingen in de gewone algemene vergadering. Zij kunnen echter geen stemrecht uitoefenen. Zij ontvangen wel een oproep tot bijwoning van de vergadering.